Повний кінець *на думку астрофізиків - Кэти Мак: купить книгу в kniga.biz.ua (арт. 2100017513)
kniga.biz.ua

Повний кінець *на думку астрофізиків

The End of Everything (Astrophysically Speaking)

Код: 2100017513
Купить Повний кінець *на думку астрофізиків Кэти Мак
269 грн
Есть на складе

В желаемые
Доставка
БЕСПЛАТНАЯ при стоимости заказа от 990 грн
50 грн Укрпочта на отделение
70 грн Новая Почта на отделение/почтомат
95 грн доставка курьером
Подробнее

Оплата
Наличными или на терминал при получении, Безналичными, Visa/MasterCard
Автор Кэти Мак
Издательство Лабораторія
Cтраниц 192
Год 2021
ISBN 978-617-7965-90-8
Обложка мягкая
Язык Украинский
Формат 60х90/16 (145х215 мм.)

О книге Повний кінець *на думку астрофізиків

Усі ми хоча б раз замислювалися про кінець світу. Однак сьогодні наші уявлення про нього сформовані значною мірою кінематографом та художньою літературою.
 
У своїй книжці «Кінець всьому» Кейті Мак, американська астрофізикиня, розповідає про 5 можливих сценаріїв кінця світу — не лише нашої планети, а й усього Всесвіту, — з наукової точки зору.
 
Ми знаємо, що у Всесвіту був початок. Після Великого вибуху він перейшов від стану надщільності до всеосяжного шару космосу із розпеченої плазми у формі куль — перших зірок та планет. На одній із таких планет за дивним збігом обставин зародилося життя...
 
Але там, де є початок, має бути і кінець. Мак стверджує: він може настати будь-коли, в будь-який день. Що це означатиме для нас і чи є нам сенс складати плани на наступні вихідні, якщо все може раптово скінчитися в один момент?
 
Про авторку:
Кейті Мак — теоретична космологиня, астрофізикиня і доцентка університету штату Північна Кароліна. Досліджує темну речовину, вакуумний розпад та епоху рейонізації.
 
Чим хороша ця книжка:
• Авторці вдається з гумором та іронією піднести здавалося б важкий і незрозумілий матеріал з різних галузей знань — фізики, математики, космології та астрофізики популярно і зрозуміло. Цікаво буде навіть тим, хто досі уникав подібної літератури через страх нічого не зрозуміти;
• Мак чітко структурує книжку і надає в ній 5 можливих сценаріїв кінця Всесвіту, серед яких велика криза, теплова смерть, великий розрив, вакуумний розпад та сплеск;
• Поєднує пояснення складних наукових теорій із прикладами із нашого повсякденного життя, тим самим показуючи — наука скрізь навколо нас, вона не просто полегшує нам життя, вона і є життя;
• Книжка має ще й філософський підтекст, авторка змушує замислитися над важливими для кожного питаннями: що я насправді роблю зі своїм життям? Чим це все закінчиться? Чи буде в цьому сенс через багато років?

Цитати з книжки:
Про наше «зараз»
У космології немає чіткої концепції поняття «зараз». Точніше, ваше «зараз» прив’язане безпосередньо до вас, до того, де ви знаходитесь і що робите. Яке значення буде у фрази «ота наднова зараз вибухає», якщо світло ми бачимо зараз, і споглядати за вибухом зірки можемо у цю мить, але те світло йшло до нас мільйони років? По суті, процес, який ми спостерігаємо — вже далеко в минулому, але що відбувається з тією зіркою, яка вибухнула, в нашому «зараз», ми побачити не можемо, і не зможемо ще мільйони років. Тобто для нас її «зараз» — не теперішнє, а майбутнє.
 
Про один з багатьох варіантів кінця всього
Десь за чотири мільярди років Андромеда й наша рідна галактика Чумацький шлях зіткнуться, і так розпочнеться неймовірне світлове шоу. Зірки хаотично вилітатимуть з орбіт, лишаючи по собі зіркові потоки, що витонченими арками протягнуться крізь космос. Завдяки різкому зіткненню галактичного водню почнеться маленький сплеск зірконародження. У центральних надмасивних чорних дірах, де до цього нічого не відбувалося, займеться газ. Ці діри зустрінуться в центрі подій і по спіралі увійдуть одна в одну. Хаотичний клубок газу й зірок пронизуватимуть потоки потужного випромінювання й високоенергетичних частинок, а центр нової галактики Чумандромеди освітиться розжареними радіаційними променями з виру приреченої матерії, що летітиме в нову, ще надмасивнішу чорну діру.
 
Про гравітацію та що з нею не так
Ідея того, що всі фундаментальні взаємодії можуть бути різними аспектами одного явища у надзвичайно високоенергетичному середовищі — ключ до реального розуміння того, як працює фізика. В нас живе надія, що у світі є якась теорія всіх теорій — теорія всього — яка об’єднує всі сили фізики елементарних частинок і гравітації й пояснює практично все.
 
Але поки що гравітація в цю гру грати не хоче. У нас є непробивна, експериментально підтверджена теорія електрослабкої взаємодії (об’єднання електромагнетизму й слабкої ядерної взаємодії). Крім того, маємо вже кілька дуже цікавих напрацювань у бік Теорії великого об’єднання, в якій об’єднуються електрослабка й сильна ядерна взаємодії. Але щоразу, як ми намагаємося вписати в цю картину гравітацію, її слабкість усе руйнує. І навіть якщо на це не зважати, гравітація й квантова механіка (яка описує роботу всіх інших сил) явно суперечать одна одній у передбаченнях, наприклад, щодо того, що має відбуватися на краю чорної діри. Якби ми знайшли спосіб узгодити гравітацію з іншими силами — це б надзвичайно допомогло.

pdf Уривок з книги


Добавить свой отзыв о книге
Оставить свой отзыв:

Рекомендуем

Гідність — це правдивість ...
Игорь Козловский
Ощадливе виробництво від А до Я: до ...
В. Маличевский,Е. Годнев,В. Кащенко,В.М. Лелека
Менеджмент у часи війни. Лідерство, ...
Константин Кошеленко

Книги автора/издательства

Страшне добро ...
Джо Браунинг Ро
Галактика Ґутенберга ...
Маршалл Маклюен
Краще не буває. Нейробіологія відчу ...
Норман Фарб, Зиндел Сигал
Там, де заходить сонце ...
Елена Пшеничная
Приходь без дзвінка ...
Светлана Белоусова

Сегодня купили