Під подушку чи під ялинку? Антропологічне дослідження свят - Дарья Анцибор: купить книгу в kniga.biz.ua (арт. 2100024276)
kniga.biz.ua

Під подушку чи під ялинку? Антропологічне дослідження свят

Код: 2100024276
Купить Під подушку чи під ялинку? Антропологічне дослідження свят Дарья Анцибор
299 грн
Книга будет передана в службу доставки в течении 3 дней

В желаемые
Доставка
БЕСПЛАТНАЯ при стоимости заказа от 990 грн
50 грн Укрпочта на отделение
70 грн Новая Почта на отделение/почтомат
95 грн доставка курьером
Подробнее

Оплата
Наличными или на терминал при получении, Безналичными, Visa/MasterCard
Автор Дарья Анцибор
Издательство Лабораторія
Cтраниц 252
Год 2023
ISBN 978-617-8299-45-3
Обложка твердая
Язык Украинский
Формат 60х90/16 (145х215 мм.)

О книге Під подушку чи під ялинку? Антропологічне дослідження свят

Кінець року неможливо уявити без прикрашання ялинок, шарудіння подарунків, запаху мандаринів, заспіву колядок, вертепної ходи, тематичного декору і відчуття дива. Ми віримо, що до нас завітає святий Миколай і залишить гостинець. Байдуже, під подушкою, під ліжком чи на підвіконні...
 
Згодом ми зберемося родиною на Різдво — з кутею, дванадцятьма стравами й колядками: хтось на 25 грудня, хтось іще звично на 7 січня. На Новий рік дехто, можливо, ще чекатиме на Діда Мороза, хтось на Санту, а інші просто обміняються подарунками, привітаннями й побажаннями. Але для кожного це особливий період, коли підбиваємо підсумки року, намагаємося намітити цілі на наступні 365 днів і відчути магію єднання, надії й любові.
 
Навколо круговерті зимових свят, окрім магічності, завжди присутні питання й історичної складової. Яких символів сповнене традиційне й сучасне українське Різдво? Чому ми чекаємо Миколая і який він має зв'язок із Сантою? Хто такий Дід Мороз і чи правда, що він — повністю продукт радянської культури? Коли українці почали прикрашати ялинку і чи можна казати, що вона заступила собою дідух? Як співіснували практики святкування Різдва у містах і в селах? Як формувалися нові канони свята під впливом радянської влади й у часи незалежності?
 
Зимові свята — це сімейні традиції, віра в диво, смаколики й подарунки. Ґрунтовне дослідження антропологині Дар'ї Анцибор «Під подушку чи під ялинку» допоможе вам дізнатися, як і коли ці уявлення утвердилися. 
 
Чому варто прочитати книжку
• Ви знайдете відповіді на запитання, як виникли й розвивалися традиції зимових свят на території України. 
• Допоможе розібратися у міфах, що утворилися довкола постаті Діда Мороза.
• Подарує відчуття ностальгії за магією свят, яку всі так чекали в дитинстві.
 
Про авторку:
Дар’я Анцибор — фольклористка, антропологиня, кандидатка філологічних наук, авторка телеграм-каналу «Гриби, гроби і дисертації», співавторка подкасту «Пороблено». Наукова співробітниця Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф. Пише та публікує науково-популярні статті у виданнях «Куншт» і «Їжакультура».
 
Цитати:
Через популяризацію серед народу різдвяних містерій неписьменному селянству дохідливо й наочно доносили догмати християнського вчення. Водночас нав’язувалися «регламентовані» церковні колядки замість народних, які часто-густо мали дохристиянські сюжети й далекі від християнства традиції виконання.  Тож, так чи інакше, різдвяні звичаї поширювалися. Десь завдяки народній традиції, яка освоювала містерії, вертепи і ялинки, десь уже більше завдяки церкві, яка зрозуміла, що варто очолювати процеси, поки вони не вийшли з-під контролю остаточно. Простіше було заохочувати вірян ставити вдома ялинку як нагадування про Едем і переосмислювати її декорування на християнський лад. 
 
Треба згадати, що любов до салютів і петард справді дуже давня, і в Європі вона сягає Середньовіччя. На українські землі феєрверки ввійшли в моду у XVIII столітті. Провести новорічний салют доручали Генеральній артилерії. За ці кілька днів вона витрачала до половини річного запасу пороху й петард. Козацькі феєрверкери не лише вправно стріляли з гармат, але й фігурно викладали вензелі з ініціалами гетьмана та іменитих гостей із порохових свічок і ґнотів. Розваги з салютами були популярні протягом наступних століть. Через пережитий під час війни досвід для українців ці звуки є такими тригерними, що наразі важко уявити, коли феєрверки знову асоціюватимуться зі святом. Тим часом гучне святкування — це й досі одна з головних особливостей не лише європейської новорічної ночі. У XVIII - XIX століттях по всій Європі стріляли й підпалювали порох. Про гучні стрілянини в різних українських містах часто згадують в історичних і літературних джерелах. Наприклад, публіцист Павло Морозов, писав про одеський звичай стріляти з рушниць і пістолетів усю ніч напередодні Різдва й Нового року. Але так було лише до 1825 року, далі традиція затихла. Окрім цього, довго жив звичай розстрілювати кутю з рушниць на Водохрещу.
 
 …законодавицею різдвяних мод (і взагалі всього шаленства довкола Різдва — від декору вашої піжами до оленів на ґанку) стала Америка... В Україні все почалося раніше, ніж у США, але через війни, голод і радянську окупацію в нас просто не було шансів продовжувати те, що так яскраво зароджувалося в XIX столітті. Звісно, магазини реагували на сезонний попит, тож різдвяний маркетинг і в нас — далеко не сучасне явище. Вже з 1830-х років у Київ, Одесу, Харків та інші великі українські міста завозили фабричні іграшки, які замовляли з-за кордону або з тодішніх імперських столиць. З часом з’явилися місцеві майстри, готові робити картонажі, коників, візочки для ляльок, музичні інструменти та іграшки на замовлення. У Києві з 1834 року цим зайнявся німецький ремісник Кордес, що потім переросло у справді прибуткову справу і власний магазин на Хрещатику.
 
Первинно практики обдаровувати одне одного на Різдво не існувало. Її пов’язали з біблійною оповіддю про трьох волхвів уже згодом. Спочатку символічні дарунки дітям пов’язувалися саме з Миколаєм Мирлікійським.
 
Сьогодні чимало українців вірить, що Миколай — споконвічний, органічний, питомий, автентичний, словом, наш справжній дарувальник. Натомість Дід Мороз — штучно створений у радянські часи дідуган-покруч. Проте насправді все було набагато заплутаніше, а тому цікавіше. На слов’янських теренах Миколай мав свої особливості, і дуже важливо це розуміти, щоб скласти повну картинку.

pdf Уривок з книги


Добавить свой отзыв о книге

Оглавление Під подушку чи під ялинку? Антропологічне дослідження свят

Символи традиційного Різдва
Архаїчно-магічно-сакральний період: короткий екскурс у традиції зимових свят
Коляда
Душі померлих 
Дідух
Вогонь і дивні колоди
 
Ялинка
Слов’янські традиційні уявлення
Генеалогія різдвяної ялинки у світі 
Декор і поширення ялинок
Історія ялинки в Україні 
Витоки різдвяного маркетингу в Україні 
Від балів до ранків у садочку: як ялинка стала дитячим святом 
Хто приносить ялинку?
 
Миколай, Дід Мороз та інші дарувальники
Культ Миколая у світі: від єпископа до Санта Клауса 
Культ Миколая в Україні: від Велеса до дитячого дарувальника 
Дід Мороз: становлення образу 
Снігуронька
Святкові протистояння
Меноніти та їхнє Різдво 
Святкові метаморфози: як конструювали нове свято
Перший батл Миколая і Діда Мороза: кінець 30-х — 40-ві роки 
Святкова реальність після війни і до розвалу СРСР 
Незалежність Різдва й Нового року
 
Замість післямови 
Подяки
Література 
Примітки
Джерела ілюстрацій 


Оставить свой отзыв:

Рекомендуем

Гідність — це правдивість ...
Игорь Козловский
Ощадливе виробництво від А до Я: до ...
Владимир Маличевский,Е. Годнев,В. Кащенко,В.М. Лелека

Книги автора/издательства

Комплект книг про Аушвіц ...
Джереми Дронфилд, Джонатан Фридленд
Комплект книг для шанувальників фі ...
Том Фелтон, Алан Рикман
Комплект книг про королівську родин ...
Гарри Маунтбеттен-Виндзор, Роберт Лейси, Эндрю Мортон
Остання бібліотека ...
Фрея Семпсон

Сегодня купили