Американська війна в Афганістані - Картер Малкасян: купити книгу в kniga.biz.ua (арт. 2100024779)
kniga.biz.ua

Американська війна в Афганістані

The American War in Afghanistan: A History

Код: 2100024779
Купити Американська війна в Афганістані Картер Малкасян
630 грн
Є на складі

В бажані
Доставка
БЕЗКОШТОВНА при вартості замовлення від 990 грн
50 грн Укрпошта на відділення
70 грн Нова Пошта на відділення/поштомат
95 грн доставка кур'єром
Детальніше

Оплата
Готівкою або на термінал при отриманні, Безготівкова, Visa/MasterCard
Автор Картер Малкасян
Видавництво Наш Формат
Сторінок 528
Рік 2024
ISBN 978-617-8277-87-1
Обкладинка тверда
Мова Українська
Формат 60х90/16 (145х215 мм.)

Про книгу Американська війна в Афганістані

Американська війна в Афганістані, що тривала з 2001 по 2021 рік, стала найдовшим збройним конфліктом в історії США. Книжка військового аналітика Картера Малкасяна надає вичерпне розуміння всього конфлікту, розкриває політичну, економічну та соціальну складові війни. 
 
Спираючись на власний досвід, глибокі знання і багатий масив першоджерел, автор проходить через кілька етапів війни: вторгнення 2001 року; відродження талібів у 2006 році; «велике поповнення» епохи Обами; перезавантаження стратегії після 2011 року, наслідки ліквідації лідера «Аль-Каїди» Усами бен Ладена та вплив на війну «Ісламської Держави»; трагічна кульмінація поразки США після виходу з Афганістану у 2021 році та швидкого повернення «Талібану» до влади в країні. 
 
Ця захоплива розповідь про мілітарне протистояння культур і світоглядів буде цікава для всіх, хто вивчає військову справу, ісламський світ Близького Сходу і Південної Азії, основи геополітики Сполучених Штатів та інших провідних гравців на мапі світу.
 
ПРО АВТОРА
Картер Малкасян — історик і завідувач кафедри оборонного аналізу Військово-морської післядипломної школи, провідний науковець із вивчення Афганістану, знає мову пушту. Колишній старший радник військового командувача США в Афганістані.
 
ВІДГУКИ 
Авторитетний огляд про присутність США в Афганістані... Малкасян поєднує прискіпливу науковість із поглядом практика. 
Foreign Affairs
 
Ця книжка встановлює стандарт для всіх майбутніх робіт, що досліджуватимуть невдалу військову авантюру США в Афганістані. 
Дов Закхайм, Центр стратегічних і міжнародних досліджень США 
 
ЦИТАТИ 
Операція «Нескорена свобода» (офіційна назва, яку уряд США використовував для війни) розпочалася 7 жовтня 2001 року з авіаударів бомбами і крилатими ракетами. Перші нальоти швидко знищили аеродроми талібів, радари, зенітну зброю та системи зв’язку. Тоді літаки повернулися, щоб ударити по штабах, міністерствах, базах та інших військових об’єктах. Постраждав і будинок мулли Омара.
 
США застосували набір високоточної зброї, яка визначала американський спосіб ведення війни від 1991 року. Керовані бомби і крилаті ракети «Томагавк» здатні влучати в цілі розміром з вікно. Бомби з лазерним наведенням, керовані лазерним вказівником з літака чи від наземних військ, переважали у В’єтнамі. Нові GPS-системи супутникового наведення можуть спрямувати бомбу в будь-яку задану координатами точку з точністю до квадратного метра. Пілот може скинути смертоносне знаряддя й забути про нього, упевнений, що воно досягне цілі.
 
Поки уряд Афганістану воював сам із собою, «Талібан» теж переживав труднощі. У 2013–2014 роках на Близькому Сході сформувався новий терористичний рух, відомий як «Ісламська держава Іраку та Леванту» (ІДІЛ). Він виріс із «Аль-Каїди» Мусаба аль-Заркаві в Іраку, яка зазнала серйозної поразки у 2007 році під час американського нападу на цю країну. Коли США у 2011-му залишили Ірак, організація відновилася з новою назвою. У червні 2014 року «Ісламська держава» прокотилася через Північний Ірак, захопила місто Мосул і майже всю територію на південь до Багдада. Це було приголомшливе свідчення її сили. Її лідер, Абу Бакр аль-Багдаді, проголосив новий «Ісламський халіфат», а себе — новим халіфом. Успіхи ІДІЛ на полі бою та проголошення халіфату наелектризували ісламський світ. Угруповання залучало прибічників далеко за межами Іраку та Сирії.
 
Дадулла й значна частина бійців і командирів вірили в справу «Аль-Ка-їди». «Талібан» прихистив Усаму бен Ладена в Пакистані, коли той вислизнув з Афганістану в останні дні 2001 року. Деякі засновники руху підтримували з ним дружбу. Пізніше Бен Ладен знову почав давати «Талібану» гроші. Не всі найвищі талібські керівники були прихильниками Бен Ладена, і сам Омар, можливо, волів зберігати дистанцію. Проте небажання відмежуватися від Усами й «Аль-Каїди» було відчутним. У 2005 році Абдул Хай Мутмейн як речник «Талібану» публічно засудив атаки 11 вересня і заявив, що рух не мав наміру вести війну за межами Афганістану, — тоді чимало талібських ватажків обурилися. 

pdf Уривок з книги


Додати свій відгук про книгу

Зміст Американська війна в Афганістані

Перелік карт, рисунків і таблиць
Розділ 1 Роздуми про американську війну в Афганістані
Розділ 2 Афганістан: країна та люди
Розділ 3 Талібанський емірат
Розділ 4 США входять в Афганістан
Розділ 5 Правління Карзая
Розділ 6 Заколоту Кандагарі
Розділ 7 Наступ «Талібану» у 2006-му
Розділ 8 Правління талібів у 2007-2010 роках
Розділ 9 Війна на сході
Розділ 10 «Талібан» просувається
Розділ 11 Адміністрація Обами та рішення про велике поповнення
Розділ 12 Велике поповнення в Гільменді
Розділ 13 Велике поповнення в Кандагарі
Розділ 14 Кінець великого поповнення
Розділ 15 Газні й пробудження Андару
Розділ 16 Інтервенція та ідентичність
Розділ 17 Вибори 2014 року
Розділ 18 Наступи талібів у 2015 і 2016 роках
Розділ 19 Адміністрація Трампа
РоздІЛ 20 Мирні переговори
Розділ 21 Озираючись назад
Глосарій та абревіатури
Вибрана бібліографія
Примітки

Залишити свій відгук:

Рекомендуємо

Гідність — це правдивість ...
Ігор Козловський
Ощадливе виробництво від А до Я: до ...
Володимир Малічевський,Є. Годнєв,В. Кащенко,В.М. Лелека
Менеджмент у часи війни. Лідерство, ...
Костянтин Кошеленко

Книги автора / видавництва

Американська мрія ...
Петр Сандуляк
Комплект книг про акторів ...
Арнольд Шварценеггер, Мэттью Перри, Марк Мэнсон, Уилл Смит, Мэттью Макконахи
Я поруч. Як залученість у життя дит ...
Дэниел Сигел, Тина Брайсон

Сьогодні купили